katalog biblioteczny

PODGLĄD MARC21

KATALOG KSIĘGOZBIORU BIBLIOTEKI DLA DOROSŁYCH

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Ryby i bezkręgowce morskie : pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie
LDR
13073cam a2200385 i 4500
001
n 20180927152932081449
003
_ _
NUKAT
005
20180927153117.0
008
180927s2004 pl a a||| |001 0 pol c
020
_ _
a 832042867X
035
_ _
a zz2003833962
040
_ _
a LUBL 58/LL c LUBL 58/LL d LUBL 58/HR d LUBL 58/ESs d GL 001/ML d GRJ_GRM
100
1 _
a Sikorski, Zdzisław E. d (1930- ). 1 n 95002845
245
1 0
a Ryby i bezkręgowce morskie : b pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie / c Zdzisław E. Sikorski.
260
_ _
a Warszawa : b Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, c 2004.
300
_ _
a XIV, 391 s. : b il. ; c 24 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
490
1 _
a Żywność, Jakość, Technologia
504
_ _
a Bibliogr. przy rozdz.
650
_ 9
a Ryby morskie x technologia
650
_ 9
a Mięczaki x technologia
650
_ 9
a Skorupiaki x technologia
655
_ 9
a Podręczniki akademickie
710
2 _
a Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. 4 pbl 1 n 2012253743
830
_ 0
a Żywność, Jakość, Technologia 1 t 2003008882
920
_ _
a 83-204-2867-X
970
_ _
a Podręcznik o zwierzęcych zasobach morza wykorzystywanych do produkcji żywności jest napisany ze znakomitą znajomością przedmiotu i niewątpliwą pasją. Jest to vademecum zarówno dla studentów, doktorantów, towaroznawców, producentów żywności, jak i dla czytelników o wielostronnych zainteresowaniach, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę w różnych dziedzinach nauki. Studiując książkę nie można wszakże oprzeć się refleksji, jak my, ludzie, jesteśmy bardzo zaborczy i bezwzględni w podporządkowaniu przyrody własnym celom. Świadczą o tym niektóre metody połowu, a zwłaszcza służące temu narzędzia. Jednocześnie budzą uznanie osiągnięcia nauki, umożliwiające wnikliwą analizę chemicznych i biochemicznych procesów zachodzących w organizmach zwierzęcych zarówno za ich życia, jak i podczas przetwarzania w produkty żywnościowe. W książce, w części ogólnej, w chronologicznym porządku scharakteryzowano: środowisko naturalne ryb i bezkręgowców morskich, metody ich pozyskiwania, gatunki poławianych zwierząt morskich, ich wartość użytkową. W obszernej części szczegółowej omówiono poszczególne procesy technologiczne, dotyczące obróbki surowców morskich, m.in. takie jak: chłodzenie, zamrażanie, suszenie, solenie i marynowanie, wędzenie, konserwowanie, wytwarzanie mączki rybnej, koncentratów i izolatów białkowych. Przedmiotem odrębnych rozważań jest jakość produktów rybnych, wytwarzanych z uwzględnieniem zasad tak bardzo dziś przestrzeganej w krajach Unii Europejskiej Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Istotnym uzupełnieniem pracy jest, zawierający ok., 240 haseł, czterojęzyczny słownik nazw gatunków ryb słodkowodnych i morskich o największym znaczeniu gospodarczym.
980
_ _
a 637.56
980
_ _
a 639.38
980
_ _
a 639.4
980
_ _
a 664.8/.9