Gdy po raz kolejny słyszymy, że ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: "Mnie to nie dotyczy". Często jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie zawiera. Cukier kojarzymy zwykle ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Tymczasem jest go pełno w produktach, które wcale nie kojarzymy jako słodkie. Co więcej, kryje się on również w pozornie zdrowych jego "zamiennikach", które stają się coraz bardziej popularne. Autorka w swojej książce obala mity dietetyczne, wymienia najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii. Z książki dowiemy się między innymi, jakie są rodzaje cukrzycy i czym się ona różni od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej łączyć składniki w domowym menu dla naszego zdrowia. Autorka zanalizowała też najbardziej popularne dzisiaj diety odchudzające pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada, jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu. Jak komponować prawidłowo posiłki i jak łączyć je z aktywnością fizyczną. Do części teoretycznej dołączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najbardziej wybrednych, ale pozostaną z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej. Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury - przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami - zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej.
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: MK
Dieta ketogeniczna : szybkie i łatwe do przygotowania posiłki (również dla wegetarian), szczupła sylwetka oraz poprawa stanu zdrowia Tytuł oryginału: "Quick & easy ketogenic cooking : time-saving paleo recipes and meal plans to improve your health and help you lose weight,".
AUTOR:
Emmerich, Maria
POZ/ODP:
Maria Emmerich ; [przekład Robert Oliwa].
ADRES WYD.:
Warszawa : Oficyna Wydawnicza ABA, copyright 2018.
Czym jest dieta ketogeniczna? Sposobem odżywiania, który przestawi wasz organizm ze spalania cukru na spalanie tłuszczu. To również rewolucyjna metoda dbania o zdrowie. Dieta ta pomaga wyleczyć wszystko: od epilepsji przez otyłość po choroby autoimmunologiczne, zalecana jest również w terapii nowotworów oraz wielu innych chorób. Dzięki tej książce poznacie też wiele szybkich i prostych przepisów ketogenicznych oraz nauczycie się, jak z nich korzystać. Przyrządzanie apetycznych posiłków pełnych składników odżywczych jest prostsze, niż wam się wydaje.
Zaburzenia snu są coraz powszechniejszym problemem. Dotykają nawet połowy naszego społeczeństwa i skarżą się na nie coraz młodsze osoby. Tymczasem efektywny, spokojny sen to nie tylko istotny czynnik dobrego samopoczucia, ale także podstawa dobrego zdrowia. Problemy ze snem są najczęściej wypadkową wielu czynników związanych ze współczesnym stylem życia. Wśród nich na prowadzenie wysuwa się. stres. Ważna jest też oczywiście dieta. Wbrew powszechnym przekonaniom nie wystarczy jednak zjeść lekkiej kolacji. Karolina i Maciej Szaciłło, korzystając z mądrości ajurwedy, najstarszej znanej ludzkości medycyny, oraz współczesnej dietetyki skomponowali specjalne sprzyjające dobremu snowi menu. W książce DobraNOC znajdą się również cenne informacje o cyklu dobowym, porady jak go uregulować, a także szereg prostych sposobów na "dobry sen".
Opis pochodzi od wydawcy
UWAGI:
Bibliografia, netografia na stronie [239].
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 000000 od dnia:2021-01-18 Wypożyczona, do dnia: 2021-02-17
II Rzeczpospolita trwała zaledwie 20 lat, ale wciąż budzi fascynację. Nic dziwnego - w historii Polski niewiele było okresów tak wielkiej kreatywności i mobilizacji we wszystkich możliwych dziedzinach. Pozbawiony państwa naród po 123 latach musiał wymyślić je na nowo. I zrobił to, począwszy od państwowej symboliki, publicznych gmachów, szkolnych podręczników i masowych organizacji poprzez mundury i broń dla wojska aż po najdrobniejsze przedmioty codziennego użytku. Polacy w dwudziestoleciu żyli, kochali, bawili się i pracowali jak inni ludzie tej epoki, ale robili to we własnym, niepowtarzalnym i niespotykanym gdzie indziej stylu.Świadectwem tego okresu w dziejach Polski są towarzyszące im przedmioty. Zwyczajne i niezwyczajne zarazem. Każdy z nich opowiada bowiem historię, którą trudno zrozumieć bez właściwego kontekstu. Dlatego książka ta nie jest zwykłym albumem ze zdjęciami. To nowy sposób opowiedzenia dziejów społecznych, politycznych, wojskowych, technicznych i kulturalnych II Rzeczypospolitej poprzez przedmioty, które identyfikują ją jako odrodzone, niepodległe i pełne młodzieńczej energii państwo. Lalka szrajerka "Shirley Temple" i odbiornik radiowy Detefon Koziołek Matołek i inne polskie komiksy Bombowiec Łoś, myśliwiec p-11c, pistolet vis i pojazdy pancerne z peryskopem odwracalnym Rudolfa Gundlacha Reklamy; "Cukier krzepi", Polskiego Fiata 508 i Olla Gum Wieżowiec Prudential i obrotowy parkiet restauracji Adria Port w Gdyni i transatlantyk Batory Podkładka pod kufel z reklamą piwa Haberbusch i Schiele, opakowanie papierosów Egipskie Sławojka - toi-toika wszechczasów Luxtorpeda - polskie pendolino lat 30. i Piękna Helena Pm 36-1 Płyta wytwórni Syrena-Electro z nagraniem orkiestry Golda i Petersburskiego Motocykl Sokół, kamper na podróż dookoła świata i walcarka Tadeusza Sędzimira Meble w stylu art déco i naczynia z cukierni Ziemiańska Dworzec Główny w Warszawie i Sala Sejmu Śląskiego Polscy projektanci z czasów dwudziestolecia przebojem wdarli się do światowej elity. Jak nikt potrafili łączyć modne wówczas trendy modernizmu czy art deco z motywami oddającymi wielokulturowy charakter młodego państwa. Dlatego przedstawione w tej książce przedmioty są nie tylko "kamieniami milowymi" historii II Rzeczypospolitej - potrafią zachwycać do dziś.
Dziewczyny z wypiekami sprawią, że Twój świat będzie wyjątkowo słodki. Agata i Małgosia uwielbiają słodkie wyzwania. Z pasją przygotowują przysmaki na wszelkie okazje i nikt nie potrafi oprzeć się ich propozycjom. Urodziny, rodzinne spotkania, bożonarodzeniowy lub wielkanocny obiad to tylko kilka spośród wielu okazji, które możesz ukoronować przepysznymi deserami autorstwa Sugar Lady i Candy Gold. W tej książce znajdziesz wszystkie przepisy na torty z programu "Dziewczyny z wypiekami", ale nie tylko! Lawendowy creme brulée, brownie z solonym karmelem, sernik dyniowy? A może pistacjowe trufle z kardamonem? Lub gruszkowo-miętowy strudel z nutą pomarańczy? Którekolwiek przepisy z książki Dziewczyny z wypiekami wybierzesz, smakołyki, które przygotujesz, oczarują wszystkich doskonałym smakiem. Idealna słodycz gwarantowana!
La dolce vita - słodkie życie, pełne wyrafinowanych smaków, chce mieć każdy z nas. Kolejna odsłona cukierniczych cudów autorstwa Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat otwiera nam ich świat. Mamy tu inspirowane włoską radością życia panna cottę i "Ferrero Rocher", mamy lekkie, rozpływające się w ustach, przenoszące nas do Hiszpanii serniczki o smaku pinacolady, i wreszcie - mamy też przepisy dzięki którym znowu, jak w dzieciństwie, trafiamy do babcinej kuchni - polskie pączki, szarlotkę czy faworki. Autorki - Agata prowadząca popularny kanał Sugarlady oraz Małgorzata właścicielka pracowni cukierniczej "Candy Gold" - żonglują pomysłami i recepturami, które poznały podczas licznych podróży po świecie. Każdy z przepisów, jakie nam prezentują, to mieszanka bogatego doświadczenia pasjonatki cukiernictwa, autorskiej fantazji i profesjonalnych zasad pieczenia.
Opis pochodzi od wydawcy
UWAGI:
Na stronie tytułowej i okładce nazwy autorów bloga kulinarnego.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.
Opis pochodzi od wydawcy
UWAGI:
Bibliografia na stronie 315. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 020471 od dnia:2021-01-23 Wypożyczona, do dnia: 2021-02-23
Zdrowe desery? To możliwe! Z przysmakami Anny Lewandowskiej twoje życie może być słodsze. Wiele osób, sięgając po słodycze, ma wyrzuty sumienia. Wiedzą, że nadmiar cukru nie jest zdrowy, a oczami wyobraźni widzą dodatkowe niechciane kilogramy. A gdyby tak słodkości stały się wartościową częścią diety? Czyż świat od razu nie stałby się lepszy? Teraz, dzięki autorskim przepisom Anny Lewandowskiej, Ty i Twoi bliscy możecie cieszyć się pysznymi i zdrowymi słodyczami bez wyrzutów sumienia. Ciasta, ciasteczka, tarty, torty, zdrowe wersje różnych przysmaków. Do wyboru, do koloru! Może masz ochotę na zdrowe śniadanie w słodkiej odsłonie? Nic prostszego. Zdrowe lody dla ochłody? Nie ma problemu! Pełne wartości odżywczych zdrowe wersje tradycyjnych świątecznych ciast? Oczywiście. Nic, tylko korzystać z przepisów, cieszyć się słodkimi smakami, zdrowiem i dobrą formą!